sunnuntai 15. syyskuuta 2013

high school

Koulu alkoi täällä 4 syyskuuta, eli oon käynyt amerikkalaista high schoolia nyt 1,5 viikon verran! Mun koulun nimi on Bucksport High School, ja se on noin puolet pienempi kuin mun koulu Suomessa, sillä oppilaita on noin 350. Jenkeissä koulut saattaa olla tosi isoja, parintuhanneen oppilaan kokosia, joten mulla kävi aika hyvä tuuri. Mun koulussa on tosi hyvä, tiivis tunnelma ja ihmiset on tosi mukavia. Luokka-asteita on neljä; freshman, sophomore, junior ja senior. Mä oon senior, eli saan sitten vaihtovuoden lopuksi osallistua graduationiin eli valmistujaisiin! Mun lisäksi koulussa on toinen vaihto-oppilas, tyttö Japanista, mutta hän sophomore. Koulun maskotti on Golden Buck, ja koulun värit on liila ja kulta (mun mielestä kylläkin keltainen :D), jotka näkyy joka puolella. 


5 jakson sijasta jaksoja on vain 2 ja joka päivä lukujärjestys on samanlainen. Oppituntien pituus on joko 40 tai 80 minuuttia, riippuen siitä onko kyseistä ainetta molemmissa vai vaan toisessa jaksossa, eli puoli vuotta kestävät aineet 80 minuuttia, koko vuoden kestävät aineet 40 minuuttia. Perjantaisin koulu loppuu tuntia aikasemmin kuin muina päivinä, eli kaikki tunnit on vähän lyhyempiä. USA:n Historia ja Englanti on pakollisia aineita, muuten sain valita mitä aineita opiskelen. Mun ekan jakson lukkari näyttää tältä:7:54-8:04 Homeroom
8:07-9:30 Art
9:42-11:11 Psychology
11:14-11:51 Study Hall
11:51-12:11 Lunch
12:14-12:54 Spanish
12:57-13:37 Math
13:40-14:20 English


Välkät on siis 3 minuutin pitusia, eikä siinä ajassa ehdi muuta kun käymään nopeasti kaapilla ja vaihtamaan luokkaa. Perioid 2 jälkeen on 12 minuutin tauko, mutta muuten aikataulu tuntuu tosi ahdistavalta, kun on tottunut Suomessa 15 minuutin välkkiin. Lounaskin on vaan 20 minuuttia, joka tuntuu aina tosi lyhyeltä ja kiireessä pitää syödä. En oo vielä kertaakaan syönyt kouluruokaa, vaan teen joka päivä omat eväät mukaan. 


Homeroom: Päivä alkaa aina homeroomilla, eli mennään kotiluokkiin ja kuunnellaan keskusradiosta päivän ilmoitukset. Tällöin lausutaan myös Pledge Of Allegiance, eli noustaan seisomaan, käännytään luokassa olevaa amerikanlippua kohti ja lausutaan oikea käsi sydämellä: "I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.'' Nousen aina muiden mukana seisomaan, mutta en pidä kättä sydämellä tai lausu mitään.

2D Desing: En edes tykkää kuviksesta, mutta hostäiti suositteli ottamaan sitä. Kuulin myös, että kuvisryhmät tekee jonkun retken New Yorkiin, jonka takia valitsin tän kurssin haha. Tää on kuitenkin osottautunut kivemmaksi kun odotin. On ihan mukava alottaa päivä rennosti maalailemalla. Mun opettaja on myös tosi ihana! 

Psychology: Mun psykanope on mun homeroom teacher, sekä soccer- ja basketball coach, josta tykkään myös tosi paljon. Tunnit on ihan kivoja, sillä ollaan katottu muutamia leffoja ja tehty paljon erilaisia testejä. Esim viime tunnilla opettaja haki toiselta oppitunnilta random freshmanin ja käski istua luokan edessä olevaan tuoliin, ja meidän piti vaan istua hiljaa, tuijottaa sitä oppilasta ja kirjottaa ylös sen jokanen liike, joista lopuksi sitten pääteltiin miltä siltä oppilaasta tuntui. Tää oli meidän mielestä niin hauska testi, että opettaja joutu pariinkin kertaan hakemaan uuden oppilaan istumaan luokan eteen :D Oon näillä tunneilla välillä vähän pihalla, sillä sanasto on aika vaikeeta. Huomiseks mun pitäis tehdä esitelmä kuuluistasta psykologista ja esittää se luokan edessä, apua...

Study Hall: Mun lempitunti (joka ei oo kunnon oppitunti). Study Hall pitää viettää tietyssä luokassa, missä on opettaja valvomassa ja siellä voi esim tehdä läksyjä tai muutenvaan hengailla. Mun Study Hallin valvoja on kuviksenope, joka on tosi rento, eli tuolla saa käyttää kännyköitä ja jutella.

Spanish 1: Mulla oli ensin lukujärjestyksessä Spanish 2, mutta ekan tunnin jälkeen vaihdoin sen pois. Opiskelin Suomessa lukiossa 3 kurssia espanjaa, mutta tuntui, että kaikki asiat on unohtunut. Spanish 1 on kuitenkin naurettavan helppoa, tähän mennessä ollaan harjoteltu toistemme nimiä, kirjoitettu tarinoita englanniksi, ja viime tunnilla opeteltiin vähän jopa tervehdyksiä ja yleisimpiä kysymyksiä. Muut oppilaat on on freshmaneja tai sophomoreja, jotain 14-15-vuotiaita, eli oon kaikkia muutaman vuoden vanhempi...

Algebra 2: Itseasiassa vihaan matikkaa ja oon tosi huono siinä. Aattelin kuitenkin ottaa sitä täällä, etten olis ihan pihalla kun palaan koulunpenkille Suomessa. Aluks mun matikankurssi oli Honors Pre Calculas ja Honors tarkottaa tasoltaan jotain vaikeinta kurssia... Ekan tunnin jälkeen kävin siis vaihtamassa senkin helpompaan. Oon pärjännyt näillä tunneilla ihan hyvin, mutta välillä on vähän vaikeaa matemaattisen sanaston kanssa.

Conflict Within Self: Enkuntunti, oppitunneista luultavasti vaikein. Täällä me luetaan tarinoita ja sen jälkeen kirjoitetaan niistä esseitä. En välillä älyä tehtävänantoa ja englanniksi kirjoittaminen on melko vaikeeta. Ekan esseen jouduin kirjottamaan kaks kertaa uusiksi, sillä en ensin tajunnut mitä pitää tehdä. Onneks opettaja on tosi kiva eikä arvostele mua yhtä ankarasti kuin muita, tärkeintä on kuulemma, että yritän. Muut joutuu myös jakamaan esseensä muulle luokalle, jota mun ei tartte tehdä jos en halua haha.


Opettajia kutsutaan sukunimillä, esim Mrs. Morrison tai Mr. Tracy. Täällä opettajan ja oppilaiden suhteet on enemmän kaverilliset kun Suomessa. Oppitunneista puolet menee välillä opettajan kanssa jutteluun ja vitsailuun. Mun enkunopettaja sanoi, että jos haluan joskus purkaa mun sydäntä, voin mennä hänen luokkaansa juomaan kaakaota ja syömään donitseja. Melkein joka Study Hall yks mun kaveri askartelee rakkauskortin jollekin naisopettajalleen ja tunneilla on normaalia, että pojat tunnustaa rakkautensa opettajia kohtaan... :) 

Koulussa on jonkinmoinen pukukoodi, mutta se ei oo kovin tarkka eikä sitä kuulemma sen kummemmin valvota. Pääasiassa pukukoodi sanoo, että pukeutuminen ei saa olla liian paljastavaa. Tytöillä ei saa olla spagettiolkaimisia toppeja tai liian paljastavia kaula-aukkoja. Jos kouluun tulee myöhässä, pitää ilmottautua kansliaan ja sama homma, jos koulusta lähtee kesken kaiken pois. Jos poistuu tunnilta esim vessaan tai lokerolle, pitää täyttää Hall Pass, johon merkitään mihin oot menossa, milloin lähdit, milloin tulit takaisin, sekä opettajan allekirjoitus. Suurin osa opettajista ei kuitenkaan käytä Hall Passia, riittää vaan kun sanoo, että menee vessaan. Nää kaikki säännot on turvallisuusyistä, joiden takia meidäkoulussa on myös oma poliisi, joka hengailee käytävillä koulupäivien aikana. 


Kuljen kouluun äitin kyydillä. Tähän mennessä oon kulkenut koulusta poiskin äitin kyydillä, mutta alan nyt käyttämään koulubussia. Sain nimittäin lääkäriltä 4 viikon liikuntakiellon, ja valmentaja sanoi, ettei mun tartte istua joka päivä katsomassa koulun jälkeen olevia treenejä. Oon kuitenkin osana joukkuetta ja meen katsomaan pelejä. 4 viikkoa on melkein koko soccerkausi, mutta hyvässä lykyssä pääsen vielä pelaamaan muutaman pelin kauden lopulla!

Cheers,
Aino


3 kommenttia:

  1. Tätä on niin kiva lukee!!! Pärjäile siellä ja skypetetään joku pv :)t pm

    VastaaPoista
  2. kuulostaa tosi kivalta :) tää oli muutenki kiva postaus!

    http://saltsugarandstyle.blogspot.fi/

    VastaaPoista